Trzoda chlewna – chów
Sporo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, natomiast należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest potrzebnie do hodowli, które choroby mogą wystąpić i jak postępować wtedy, jak karmić, czym karmić i wiele innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach wymaga od hodowcy zaangażowania dużych środków finansowych natomiast również licznej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niestosowne warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie bardzo starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą bardzo znaczącą sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które otrzymają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Istotne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezmiernie znaczące są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą bardzo znaczącą sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, które otrzymają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie winny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Istotne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niezmiernie znaczące są też mieszanki paszowe, które służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednak pamiętać o wszystkich przepisach i normach które obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.